Hur samodlar man grönsaker och blommor?

Ja, hur gör man? Det är inte så krångligt.

De flesta sommarblommor och grönsaker vill ha precis samma odlingsbetingelser. De vill ha god näringsrik jord i full sol. Så vill du göra köksträdgården till något mer, planera in lite blomning också.


Utmaningen ligger inte i att odla blommor, den ligger i att hitta saker som blommar länge, länge. Helst lika länge som den tid grönsakerna tar att utvecklas och stå skördeklara. Jag försöker hitta sorter som funkar mellan juni/juli och fram tills frosten tar dem.

Sen får man fundera på hur de skall samsas. Har du gott om plats kan du ju odla dem med rensutrymme emellan. Har man inte det, eller vill få en heltäckande grönska försöker man hitta sorter som kan samsas väl med grönsakerna, sk vävarväxter. De tar inte mycket egen plats, de tittar helt enkelt upp där det blivit ett mellanrum.

Jag kör en kombination av metoderna. Längs kanterna på köksträdgården odlar jag sånt som försvarar sin plats, som inte släpper fram en massa ogräs, tex wave-petunior. De har en otrolig växtkraft. Rankorna kan bli meterlånga och jag får ofta gå fram med häcksaxen då de tagit över gångarna också.

Inne i bäddarna vill jag hellre ha vävarväxter. Bra sådana är sommarslöja, blomsterlin, lejongap, jätteverbena, klint och blomstertobak. Det är inte jättemånga sorter som klarar kraven på att vara riktigt långblommande, men som tur är finns de ofta i flera olika färgställningar, så man kan variera sig ändå.

I år blir det ett riktigt färgstarkt tema med cerise och körbärsrött. Jag kommer att kombinera det med en hel del rödbladigt och hoppas på en effektfull plantering.

För att få en uppfattning om färgernas samverkan brukar jag göra små collage på de valda sorterna.
Sen är ju den dominerande färgen ändå alltid grönt, så det blir alltid lugnare än man tänkt sig.

Det är alltid roligt att titta tillbaka på de olika årens växtval. För att se vad som fungerade och vad som var mindre lyckat.

Bilder från min potager från åren 2011-2014.
2014


2013

2012:

2011:


Nu hoppas jag på ett fint odlingsår 2015.

Anette

Kommentarer

Lisa sa…
Jag gillar verkligen 2014 års färgskala, är väldigt svag för det blekgula tillsammans med vitt och gröna nyanser. Men du har så fint varje år !
Boäng sa…
Tack :)
Tyvärr trivdes inte kantpetuniorna alls, de såg mest ut som våta disktrasor hela tiden.
Det var Prism Sunshine, som jag inte odlat tidigare.
Återgår till säkrare kort i år.
Anonym sa…
Alla är vackrast el kanske 2014, så ovanliga färger i en köksträdgård.
-14 och -12 är de jag gillar något,lite mer.
Det du planerar inför denna sommar är helt i min smak, om man kan uttrycka sig så om en köksträdgård.
/Anette
Tror att 2013 års färgtema tilltalar mig mest, fast -12 var väl då du fick priset "Årets vackraste trädgård" och jag tyckte det var underbart vackert då med :) Vi håller tummarna för ett bra 2015. Ha det gott/Monne
Tistel sa…
Det är sååå snyggt! Hoppas vi får en bra odlingssommar! /Irene
Boäng sa…
Tack alla:
Tror jag fick priset på "gamla meriter". När det bestämdes var ju troligen årets trädgård inte klar.
M/S Design sa…
Bra tips mo vilka sommar blommor som kan användas!
Din köksträdgård är så fin varje år men har som dom andra 2014 som favorit.
Hoppas ni får lite växthusbyggarväder.
Mariana

Populära inlägg