Bästa chilin :)

Idag har jag skördat chili och paprika i växthuset.
Paprikan fryser jag som den är, sköljd och rensad bara, så den är färdig att använda i matlagningen i vinter.
Jag älskar paprika i grytor och i ugnsstekt mat. Mums.

Chilin torkar jag mest. De med tunt fruktkött hängs upp i taket, trädda på tråd, de lite mer tjockväggiga rensar jag och torkar i torkapparaten, varning för chiliångor!

Hinner jag med kokar jag chilisås på de färska också. Jag gillar de sorter som inte är för starka, men fruktiga i smaken, som tex Gorria, Espelette, Guajillo med flera.

Här är recept på en söt och medelstark sås (om du använder liknande sorter som jag nämnde ovan):



















Chilisås
Rensa och skär ner i en tjockbottnad gryta:
1 kg chilifrukt
½ kg äpple ( 1 kg om du har starkare chili)
½ kg lök
1 hel vitlök

Tillsätt:
1,5 kg socker (provsmaka mot slutet, jag ökar sockret om jag har stark chili)
Till brun rocoto använder jag muscovadosocker och rörsocker, då det är smakrikare.
2 msk salt
5 dl ättikssprit (12%)
2 msk kryddpeppar
10 kryddnejlikor (Knyt in kryddorna i en liten tygpåse om du vill ta upp dem igen efter koktidens slut, thésil funkar också)

Koka samman allt, i cirka 1 ½ timme utan lock.
Mixa om du vill ha slät konsistens, annars är det gott med lite textur.
Värm de väl rengjorda glasburkarna i ugnen under tiden, de skall vara varma när du öser upp chilin annars kan de explodera.
Förslut direkt med rengjorda lock.
Låt svalna.
Förvara kallt.

Kommentarer

Törnrosa sa…
Den som inga chillis har, hon får njuta receptet "bar". Men kanske till nästa år.
Kram fr Törnrosa
Dagliljan sa…
Går bra med paprika också ;)
Börje Pettersson sa…
Hej, tänkte testa detta recept. Blir lite fundersam om mängden vätska. Verkar så lite. Enbart ättiksspriten. Ska det inte var mer vätska? det är så stora mängder i övrigt i receptet. Eventuellt lite vatten eller något annat. Hur mycket sås blir det i slutänden?
Hälsningar Börje
Boäng sa…
Hej Börje.
Jag tar bara lite vatten om det har en tensens att bränna i botten innan allt vätskat sig, inte annars. Chilin blir som en sylt i konsistensen, att ta med sked snarare än att hälla alltså.
Boäng sa…
Du kan göra den lösare om du vill, tänk bara på att ph inte blir för högt eller sockerhalt för låg, försämrar hållbarheten.
Börje Pettersson sa…
Tack! Toppensvar!
Det där med ph-värdet har jag nyss lärt mig, ska försöka parera det. Nu är jag laddad.
Börje

Populära inlägg