Kärnfria druvor är grejen!

I vårt gamla växthus fanns, när vi flyttade hit, ett par imponerande vinstockar. Druvorna var goda, men mer lämpade för att göra vin på än att äta. I ett par års tid funderade jag på hur vi skulle göra, och under de åren tog en god vän hand om det mesta av skörden. Vi hann aldrig äta upp allt och det var svårt att göra nåt annat än dryck/gelé av dem.
Så bestämde jag mig för att byta, och numera odlar jag tre kärnfria sorter istället.
Den äldsta rankan är en Himrod.
Små, söta gröna druvor, men en speciell smak. Jag tycker den påminner om blåbär och fruktköttet är lite "kornigt". Rankan är väldigt snabbväxande och rikgivande. En tacksam första sort om du vill ha kärnfria druvor.Nästa sort är Red Flame, eller bara Flame (som jag tror den skall heta). Den har också tagit fart, har stora välfyllda klasar av en blåröd druva. Smaken är söt och god, mer klassisk ätvindruva.
Den tredje sorten är Einset.
Den har inte vuxit lika snabbt, men det kan bero på konkurrens från annat i växthuset och att den står aningen torrare. Färgen är matt röd och smaken väldigt speciell. Det brukar stå att den smakar smultron, men jag har associerat till ananas. Det låter kanske konstigt, men den är jättegod, vår klara favorit just nu. Vi får se om klasarna blir lika välfyllda med tiden.Det är en speciell känsla att sitta och fika under klasarna. Lite skräpigt, ja, men det får det vara värt.
Jag har pressat must som vi frusit ner. Den blir ganska fadd och tjänar på att blandas upp med nåt syrligare eller kryddas, tex med julkryddor.
Ifjol kokade jag chutney på druvor och äpple och en variant fick smak av fänkålsblom (lakritssmak).
Det blev också en druvgelé med julsmak (pomerans, kanel, nejlika mm) och en gelé på vindruva och krusbär med smak av ingefära och stjärnanis.
Allt detta går ju lekande lätt när druvorna är kärnfria!
I år har jag för första gången testat att torka druvor.
Vi har en Excalibur torkugn, men det lär funka lika bra i vanlig varmluftsugn. Var beredd på att det tar tid bara. Ca två dygn i torkugnen, vid 52 grader.Nu är det dags att surfa runt och fundera på årets druvprodukter. Det är inte kul att göra samma, så lite nya recept blir det säkert.
Har du några tips?

Ha det bra så här i skördetid!

AnetteKommentarer

Ser underbart ut och låter härligt att sitta o fika under druvklasarna :) Allt du använder dem till låter inte sämre, chutney låter riktigt gott! Vilken tur att du bytte till kärnfria sorter:) Livsfarligt att läsa på din blogg, men blir hungrig varje gång:) ha det gott/Monne
Åh vad härligt med kärnfria druvor! Vet du om någon av dem klarar av att övervintra på friland? Har planterat en einset på friland i vår skogsträdgård på Orust och hoppas så att den ska klara vintern.
Nu blir jag riktigt avundsjuk.... Skulle gärna velat ha ett växthus 8-) Både med kärnfria druvor o möjlighet o fika i!
Ha´t himla gôrgôtt under klasarna
Nina
Boäng sa…
Både Einset och Himrod är ju labrusca-druvor, så de borde ha chansen.....
Flame är däremot en vinifera.
Härligt med så mycket vindruvor! Jag har en blå sort som klarar sig bra här i norr men i år hinner de inte bli klara tror jag, de är fortfarande sura och gröna. Du har inget tips på vad man kan göra med omogna druvor?
Anonym sa…
Bella, jag vet inte om det funkar hos dig men,
Mina Blå små steketdruvor har inte heller kommit så långt. Jag tog in hela rankor och lät dem ligga inne en vecka och de mognade någorlunda. Jag kokade saft på dem sedan och den påminner om svartvinbärssaft i smaken.
Lisa sa…
Vad roligt att få se bild på Einset druvorna, jag fick sticklingar från en Sesam-medlem, men än har jag inga druvor på. Ser jättefina ut ! Himrod är också god, det är den första jag satte i mitt lilla växthus. Annars har jag Rondo, Vanessa och dr Schmidtmanns sockerdruva. Har varit förargad över kärnorna, tycker inte de är goda alls. Men det senaste har jag halkat in på flera sidor där druvkärnorna sägs ha fina egenskaper som cancerförebyggande och även läkande mot cancer. Så nu tuggar jag i mig dem och tänker...nog bra medusin ;)
Tack för fina receptidéer :)
Lisa/Lisas trädgård
Irene sa…
Jag kommer snart ha ett växthus 🙂 och skulle vilja ha druvan Flame. Var kan man få tag i den? Har letat på nätet men hittar ingen som säljer.

Populära inlägg