Det där med ljus och förkultivering?

Nu dyker det upp massor med frågor om förodling, eller förkultivering av plantor, och hur man bär sig åt för att få fram fina plantor. Som vanligt finns det inte ett rätt svar, men så här gör jag.

Först riggar jag upp ett tillfälligt bord, två benbockar och två brädor bara. Över bordet hänger lysrör som fyndats på loppis. Sammanlagt finns här 5 rör på 30 W var. Armaturerna hänger i tunna kedjor från taket, på så sätt kan jag reglera höjden allt eftersom saker gror och växer.


För att underlätta vattningen har jag köpt underbevattningsbrickor från Willab. De har kanaler för vattnet, och gör att jag slipper vattna lika ofta, utan att dränka plantorna. På bilden nedan syns vattenkanalerna tydligt.
Hela den här odlingsstationen går ju att göra större eller mindre efter dina behov. En lampa för några krukor, två korta lysrör för ett pluggbrätt, eller ett hyllsystem med flera våningar om du behöver mer plats.

Sedan täcker man brickan med en kapillärmatta. Den suger upp lagom med vatten och gör att sådderna varken torkar ut eller står i vatten. Innan fröerna grott får man vara väldigt försiktig med vatten. Det kan vara idé att vänta med mattan till efter uppkomst om man har svårt att vattna lagom. 






När fröerna är sådda, för det mesta i pluggbrätt som jag gillar skarpt, ställer jag dem på brickorna för groning. Det är ganska varmt i rummet, strax över 20 grader.
Det som vill gro varmt och mörkt ställer jag på golvet under brickan. Vi har golvvärme, så den får man passa på att utnyttja.

Sådderna får stå kvar tills allt i brättet (eller det mesta iallafall) kommit upp.
Sedan bär jag dem vidare till nästa odlingsstation, vinterträdgården.



Jag har lyxen av att ha ett isolerat växthus, en vinterträdgård, påbyggd mot köksväggen. Det är den allra bästa plats jag kan tänka mig för odling. Med direktutgång från köket, nära till hands så jag lätt kan använda även korta stunder till sådd och skolning.
Här har jag två högtrycksnatriumlampor som står för både ljus och värme. Jag försöker hålla mellan 15-18 grader, men det kan bli både varmare och kallare. Växterna verkar trivas i alla fall. På nätterna när lamporna är släckta stöttar jag med en värmefläkt om det behövs. Svala nätter är bara bra, då blir plantorna knubbigare.

Den här odlingsplatsen kan man ju skapa i en kall källare, ett garage eller annat utrymme där man kan få plats med lampor, och där det inte är för varmt. Här kan du också använda lysrör, men det går åt många armaturer om man skall täcka en större yta.
Högtrycksnatriumen (förkortas ofta HPS, high pressure sodium) täcker flera kvadratmeter, men drar också mycket, 400 W. Jag försöker korta tiden jag använder dem, ca en och en halv månad, så blir kostnaden inte så astronomisk.

När mina HPS-lampor gjort sitt byter jag kanske till LED istället. Än så länge är armaturerna dyra, men det kommer säkert att ändra sig med teknikutvecklingen.



En annan plats jag har för odling är varmbänken, men den berättar jag om i ett annat inlägg.

Ha en fin vecka!
Anette




Kommentarer

Martina sa…
Åh vilken lyx med en vinterträdgård!
Unknown sa…
Ja det är det verkligen. En fördel med att bo på landet, man kan bygga lite som man vill ;)
Ingrid sa…
Hei! Kan jeg spørre hvor du kjøper dine plastkar som du setter plantene i? De store grå. Takk :)
Boäng sa…
De köper jag från Willab i Båstad, finns säkert på fler ställen.
Ingrid sa…
Ser man det! Willab finnes i Norge også, og dette var akkurat det jeg er på jakt etter. Du har en fantastisk vinterträdgård, virkelig god inspirasjon - takk for at du deler og takk for tipset.
Vilken odlingslycka! Dina bilder ger verkligen inspiration! Jag kommer mer än gärna följa din blogg - den ger mig energi! Ha en fin onsdag!
Boäng sa…
Tack Ingrid och LillaSyster!
Anonym sa…
Inspirerande och lärorik blogg du har! Funderar på detta med högtrycksnttriumlampot. Är total nybörjare på att odla och har beställt ett tunnelväxthus. Kan man ha dessa lampor där? Räcker de lamporna i taket till som växtbelysning till frösådden eller måste man ändå ha extra växtbelysning till unga plantor frösådd? Ger dessa lampor även någon värme? Vad är orsaken att du vill byta till LED?

Populära inlägg