Ormen i paradiset!

Har man en växt finns det en skurk, så är det bara.
Har promenerat i den varma morgonen bland mina dagliljor och plockat bort angripna knoppar.
Så här ser de ut, uppsvullna, öppnar sig lätt i  toppen, blir till slut bruna och faller av:

Boven i dramat är en lite liten rackare som man knappt kan se med blotta ögat innan den vuxit till sig, dagliljegallmyggan.
Små vita larver krälar runt i knoppen, äter på den inifrån och vill sedan falla ner till marken för att gömma sig där till nästa vår då det är dags att ge sig ut och flyga och lägga ägg i nya knoppar.
Ryser!
Så, titta över dina dagliljor nu i början av säsongen. Ta bort alla missformade knoppar och bränn dem eller lägg dem i frysen ett par dagar innan du slänger dem.
Då kanske angreppen kan hållas på en låg nivå i alla fall.
Knoppar som bildas senare på säsongen brukar inte bli angripna. Det verkar som om gallmyggan är tidig i starten och mest går på tidiga sorter. Alltid nån tröst.

Kommentarer

Ingmarie We sa…
Ja det här är ju trist Anette med de olika "ormarna i paradiset". Och du har ju så många dagliljor oxå. Vissa år är t.ex. klematisstekeln ovanligt besvärlig. Jag var ute och klippte av angripna knoppar igår och lade dem i soporna i dubbla plastpåsar.....
Liknar dem jag har i liljornas blomknoppor.
Usch och fy, vilket elände de där småttingarna ställer till det med. Jag minns att det säkert tog 10 år innan mina aklejor kunde blomma som normalt, när vi flyttade hit... Dagliljorna har än så länge varit förskonade, pepparpeppar...
Ha det gott, väntar med spänning på blommor:-)
Fy sicka äcklingar, sådana knoppar brukar jag oxå få...får nog ut och inspektera mina dagliljor idag.
Annars närmar det sig Prime Time nu eller? :o)
Kram L
Unknown sa…
Gah, jag som just tänkte satsa mer på dagliljor för att slippa liljebaggarna som tydligen inte angriper dem! Som min mormor brukar säga: "Är man glad, så regnar det!"
Ha det så gott det går,
Charlotta
Mia sa…
Men nää... ska man inte ens få ha dagliljorna i fred utan att behöva jaga bovar?? Hmm... ska nog gå ut och ta en titt på mina knoppar.
Katarina sa…
Hm, och jag som trodde dagliljorna var problemfria. Skall inspektera nu på direkten!
Margot sa…
Usch, hade ingen aning om att det fanns såna äckliga typer som gillar just dagliljor! Måste kolla på direkten! Aklejorna har jag haft samma problem med, men nu börjar dom blomma fint!
Ha det gott!
//Margot
Det är verkligen ett otyg. Tänk vad vi nördar får stå ut med - Gallmyggelarver, liljebaggar, löss, larver och annat elände:( Tur man har glömt det till nästa år:)) Ha det gott/Monne
Anjas Hill sa…
Usch och fy!Än så länge har jag sluppit sådana - men det är säkert bara en tidsfråga när de rackarna dyker upp hos mig också./Anja
Finns som sagt olika ormar i våra trädgårdar. Hoppas du får bukt med ditt räliga angrepp. Snart vill vi ju se alla dina läckra dagliljor här på bloggen.
Eva

Populära inlägg