Vitlök!

Så, nu är vitlöken satt. Kanske lite sent, men tidigare än ifjol i alla fall.
Jag har odlat flera olika sorter, i år Hammar och Baltisk Röd.
Gillar de asiatiska sorterna med stora klyftor och vackra "blomstänglar".
Egentligen är det ju inga blommor utan små samlingar av topplökar.
Häromdagen hade jag turen att hitta vitlök till försäljning på Blocket.
Det fanns flera olika ryska sorter, bland annat Siberian Red, Anntonik, Leningradskij och Tsezar.
De har alla stora fina klyftor. Skall bli mycket spännande att se hur de utveklas.
Om du odlar, vilken sort gillar du?
Kommentarer

Oj vilken sort? här i Uppsala har jag bara hittat ett utsäde på dom vanliga trädgårdsaffärerna, vi har inga riktiga plantskolor kvar utom nån som inte har så stort utbud på just sätt lök.
Lena
Anette sa…
Lite skillnad mot min enda lök, vars namn redan är bortglömt. Satte klyftorna för någon vecka sedan. Härligt att plantera för nästa års skörd.
/Anette
Satte vitlök som test för ett par år sedan, tog en vanlig från affären och tryckte ner:) Det var ingen hit men det blev några st. Har förstått nu i efterhand att det behövs "riktiga" lökar till sådant;) Ha det gott/Monne
Unknown sa…
Vi har odlat Leningradskij och Zsar tidigare. De ger stora fina klyftor och är fina. I år hade vi bara Sibirisk Röd. Den blev enormt fin! Vi hade så det räckte till eget utsäde inför nästa år. Vi har också köpt Rysk Topset som ger så stora topplökar att man kan sätta dem och få små vitlökar där hela löken är en enda klyfta. Vi får väl se om det lyckas. Har i år också kompletterat med en fransk sort, som inte får stängel utan mjuk blast, så att jag kan göra vitlöksflätor:)
Ha det gott,
Charlotta
Vilka sorter har jag glömt, missat att skriva upp. Kom inte ens ihåg var i grönsakslandet jag planterat dem. Som tur var hade klyftorna börjat sticka...
Fortsatt skön söndag
Birgitta
Hrmmm... har aldrig odlat vitlök... även om jag skulle vilja.... Står på min utvecklingslista ;-)

Kram Charlotte
Jag är så dålig på namn... men våran var goda -och nya ska planteras i dagarna. Tyckte våran var dock lite i det minsta laget - tack för tipset med asiatiska sorter! Ang kompost - mycket intresserad, kan du maila mig ditt telnummer. Kram, Minna :)

Populära inlägg