En kryddig dag!

Oj, nu var det länge sedan jag skrev nåt här. Men den verkliga världen är så extra verklig så här i skördetider. Det är massor av Hands-On arbete. Idag gjorde jag chilisalt av torkad chili från förra säsongen.
Ja, man får ju röja upp så det blir plats för den nya, hi hi.Dagens andra projekt var att göra klart druvsaften.
Jag har kokat alla druvorna i en Saftmaja. Sedan mätte jag upp saften, tillsatte lite socker, ungefär en halv dl per liter saft,  skivade ner citroner och ingefära och lät saften få ett nytt uppkok. Sedan har den stått och svalnat i kastrull på utsidan. Jag fyller pet-flaskor och fryser in, så därför vill jag ha musten kall innan den kommer på plastflaskorna. Varm dryck och plast känns inte som nån bra kombination.
En del av druvmusten fick kanel till smaksättning istället. Kanske passar bra till juldricka.
Nu skall den bara ner i frysboxen också, där är det TRÅNGT!

Så har jag gjort ett fynd idag också. En pepparkvarn från Olde Thompson, med malverk i kolstål, för 15 kr på loppis. Den maler perfekt. Så nöjd!


Nu tillbaka till köket. Jag måste koka om vinbärsgelén som inte vill stelna. Sånt händer!

Kommentarer

Helén sa…
Jisses vad du står i och det är ju riktiga godingar du får till. //Helen
Kul att testa olika saker, chilisalt låter gott:) Bara det inte blir för hett. Förstår att du har det hektiskt vid den här tiden med allt du ska skörda och ta hand om. Grattis till nya pepparkvarnen! Ha det gott/Monne
Förstår om du har mycket så här i skördetidernas slutskede! (:D Kul med kryddsalt, jag har inte testad men köpte från FOBO som hade gjort egen. Väldigt gott. Ha det bra!
Hej, vännen! Det där såg trevligt ut! ;) Precis som jag brukar göra chilepeppar-salt, men jag har nära vänner som SVÄR att det blir mycket bättre med färsk chilepeppar (den konserveras i saltet), så i år ska jag testa det (också)! Har varit sugen ett av på dina mjölksyrningskärl med - men har inte testat att göra 'normalt' än (det borde jag kanske?), så det kanske man skulle, men älskar annars kimchi och mjölksyrad chilepeppar! Får väl leta här uppe i stället - frakt blir nog dyrt! Kram! Mia
Kul att 'se' vad du håller på med :-)
Plockade hem en massa chili idag när jag var på landet. Att göra chilisalt på färsk chili - hur gör jag då???
Ha det gott
Birgitta
Anette och Birgitta - det går bra att bara dela frukterna och sedan lägga dem i saltet, har jag fått lära mig av Rune på Örtagården (ta ur frön och fruktfästen om du inte vill ha så starkt), men visst går det att hacka med!

Anette - Jag tror tyvärr att 10 liter blir för stort för mig, för visst måste jag få in den i kylen med?!? :) Mia
Christina sa…
Du håller alltid på med så många härliga saker, särskilt så här i skördetider!
Ha det gott!
Christina

Populära inlägg