Det svarta guldet

De dagar det är kallt men inte ösregn får man hitta nåt muskelarbete.
Tömma och vända komposten var precis lagom ansträngande för att hålla värmen i duggregnet igår.
Jag hade redan tagit hand om nästan hela högen med fjolårskompost. 50 fina kärror med jord att fylla på dagliljebäddarna med. Tur vi har lastaren, det är arbetsbesparande att kunna fylla skottkärrorna med hjälp av   den lilla gröna Avanten :)
Eftersom det regnade fick bilderna tas med mobilen, ursäkta bildkvalitén .....





















Sen var det bara att gå loss med grepen på årets hög. Tänkte den skull brytas ner lite snabbare om jag vände den. Brukar ni vända era högar eller funkar det ändå? Jag tyckte det gick fortare att kompostera så här på limpa istället för i ett fack som vi hade byggt. Kanske för att förra platsen var under några träd där det gärna blev lite för torrt.



 Längst ner i limpan fanns det redan mera "guld". Kanske får jag ut 25 kärror till. Tänker på vad 75 säckar jord skulle kosta och blir ännu mera kär i min kompost ;)

Samtidigt höll Stefan på med annan återvinning. Vi har köpt en kompostkvarn för att slippa elda upp allt ris. Så nu får vi täckmaterial också, hurra!



Kommentarer

Kompost är verkligen guld! Och nykomposterad jord är speciellt, fin känsla. Låter utmärkt med en flismaskin, det blir mycket ris och grenar under ett år. kram Sophia
M/S Design sa…
Kompostera är inte någon favorit syssla men det blir så fin jord.
Tycker att det gick fortare att få jord när jag jobbade lite med den.
Så mycket jord du fick!!
Ha de bra
Mariana
Du gräver o gräver, arbetar o arbetar! Det behövs bra jord till alla dina fina dagliljor:) Bra investering med kompostkvarn, vi hyrde en sådan för ett par år sedan men ännu har vi inte köpt någon egen.Ha det gott/Monne
Fröpåsen sa…
Bra kämpat! Ser härligt ut med all kompostjord! Jag planerar att få hit en hel del hästgödsel till hösten. Har du erfarenhet av hästgödsel om det är bra? Hälsningar Maria
Boäng sa…
Hästgödsel är utmärkt. Bra jordförbättrare, jag gräver ner massor varje år i köksträdgården.
Innan jag använder den till jordförbättring odlar jag pumpor på gödseln, du ser dem på bilderna här,
Renate sa…
Härligt med så mycket kompost.Jag har just nu 2 nät komposter,egentligen tre men tog bort gallret.Jag gräver inte i dem,det är så bökigt men jag får prima jord ändå.En är klar för användning nu.
Törnrosa sa…
Härligt med massor av kopostjord att bara ösa från till där det behövs. Lycka.
Hej och kramar
Törnrosa
PS Har gjort ett dagliljeland av mitt gamla kryddland på baksidan av huset.
DS
Skogseva sa…
Vi har en 'Gröna Anna' som bara slukar och slukar vårt avfall! Vi har inte tömt den på två år, men till nästa vår... Problemet är ju att det måste ligga och efterbränna om jag förstått det hela rätt och då blir väl den fina jorden täckt av grönt ganska snabbt. Eller ska den kanske täckas?
Det undrar Eva, som önskar dig en härlig helg.
Åh så härligt med så mycket kompostjord! Tar några år till innan jag har igen. Men min bästa kompis i trädgården heter just kompostkvarn, fast jag kallar den flismakin;) toppengrej att täcka med och blanda i komposten

Populära inlägg