Dags för köket!

Så här års byter jag fokus. Visserligen finns det hur mycket jobb som helst ute i trädgården, men det är mest att gräva upp, kompostera, skörda, städa.
Tankarna är mest i köket även när jag är ute.
Det är härligt att kunna bejaka ekorren i sig och lägga upp rejäla vinterförråd.
Igår var det chili som var ämnet. Kokte tre olika chilisåser och lade resten av de mogna frukterna i torkapparaten (för att idag kunna göra chilisalt). Tack Malin för lånet av torkapparaten!
Tack också för de fina stolarna jag fick köpa av er! Passade perfekt till det långa ekbordet. Nu återstår bara att hitta några till, liknande.Förra säsongen började jag ju experimentera med mjölksyreinläggningar. Det lyckades för det mesta, processen kom igång bra och inläggningarna blev sura, kanske för sura. Och helt ärligt smakade de flesta mest bara surt. Behöver lära mer. Så idag damp den här ner i brevlådan. Det får bli kvällslektyr ett tag framöver, den lilla stund det tar innan jag sussar ;)
Kommentarer

Törnrosa sa…
Den där ekorren härjar även här. Gillar honom (eller henne).
Vilket helt underbart bord ni har! Gammalt, beställt, hittat? Du är som vanligt otrolig i smak och fynd.
Kramar
Törnrosa
Törnrosa sa…
Har du tomat/oljereceptet? Har aldrig hört om det förut. Verkar spännande att göra något sådant.
Kram
Karla sa…
De 5 stolarna...ja , mycket vackra! Jag drömmer om ett nytt kök och får vänta 6 månader till på att äntligen kunna förverkliga det. Mina utrymmen för det , är pytte små...hur mycket jag skulle vilja ha ett exakt så långt och stort bord som ditt...där hos dig har man plats med allt!
Ha det bra,Karla.
Stolarna är ju underbara! Ser verkligen läckert och färggrant ut med alla chilifrukterna, tror det är nedärvda gener från våra förfäder att vi ska hamstra mat inför kommande vinter;) Ha det gott/Monne
Fia sa…
Härligt! Har du recept på någon superstark tabascoliknande sås så kan du väl skriva receptet... fast ojäst då annars blir det för krångligt.
Har för mig att min mamma experimenterade med syrade grönsaker med, men jag föredrar surkål ;-) Men visst ÄR det skönt att ha fyllt förråden inför vintern!
Ha det gött!
har precis samma erfarenheter av att mjölksyra grönsaker och en av gångerna jag försökte blev det i princip oätligt, jag skulle gärna vilja lära mig, för när det är gott är det riktigt gott. Och nyttigt:-)
Snyggt kök du har! kram Sophia
Boäng sa…
Här är receptet på de inkokta tomaterna: http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_5/20090825155217.htm
Receptet för inkokta chilis går att använda till chillisås också. Hade ungefär de här sakerna i min, i lie andra proportioner. Smaka dig fram Fia. Tar du starka sorter blir såsen stark förstås. Jag gjorde en variant på gul Habanero och gula tomater, hua ;)
http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_5/20090825155457.htm
Boäng sa…
Och tack för ord om stolarna. Auktionsfynd av Malin :)
Malin sa…
Fniss!
Ja tänk att jag hade hitta "dina" stolar på en auktion... Men jag har ju en del "bra ha" loppis och auktionsfynd... ekorren talar,
Den där boken ser helt grymt intressant ut,
Hoppas kunna låna den nån gång.
Tjoho så länge
Malin
Boäng sa…
Klart du får låna boken. Kul att ha odling/matkamrat så nära :)
M/S Design sa…
Härligt att kunna ha ett sånt därnt stort bord i köket!
M.syrade grönsaker här jag aldrig ätit, men nyfiken på smaken.
Mariana
Låter helt rätt med fokusbyte så här års! Är väl mest på väg in med grejer själv... Ser nästan fram emot snön, då får man ta det lite lugnare till framåt jul, men först är det ju en del som ska upp och sättas ut... Tänkte testa att mjöksyra lite chilepeppar i år, fick tips på en ny svensk bok (Syra själv), som jag köpte direkt... Ha - vad kul - det där ser ut som mitt recept på oljekokta tomater! Måste ha skrivit av det för några år sedan, för jag hade ingen hänvisning - tack, ska skriva ner det nu! :) Ser fint ut med stolarna! Ha det gott! :) Mia

Populära inlägg