Cider i butelj!

Dags för butelj!
Idag tappade jag upp den första damejeannen cider på flaska.
Det blev en härlig skara med guldgula flaskor.
Jag vågade mig inte på vildjäsning utan använde champagnejäst, och torr blev den, sockerhalten startade på 1057, vid första omtappning 1005, och idag var den nere på 1000 blankt. Inget socker kvar.
















Tyckte ändå att jag ville spara den så här, helt osötad.
Det skall bli spännande att se vad som händer med den under lagringen. Jag hoppas den får lite mer fyllighet, tyckte smaken var i tunnaste laget. Som nybörjare känner jag mig nöjd i alla fall.

Kall cider varma sommarkvällar ? Ja tack :)


Kommentarer

Vad gäller fylligheten så har jag dåligt med erfarenhet av just cider men desto mer när det gäller mjöd.

Mjöd är verkligen blaskigt som nyligen utjäst men växer enormt vid lagring. Bland de godaste "vita" viner jag vet :-)

Nu har det ju mycket stor betydelse vilka äpplesorter som används vid ciderjäsning. Vågar nog trots min oerfarenhet på just ciderområdet påstå att ett vanligt nybörjarfel är att ha för lite syrliga äpplen. Äpplen från vildapel tillsammans med våra mer söta ätäpplen är inte fel.

De sorter som används professionellt är i princip oätbara men blir underbara drycker.

Är det någon annan läsare av bloggen som vet om vi har några skandinaviska äppelsorter för cidertillverkning med hyfsad härdighet. Då menar jag "riktiga" cideräpplen och inte ätäpplen som är ok.
Törnrosa sa…
Jaha, då finns det ännu en orsak till att besöka er i sommar.
Puss och kram
Törnrosa
Boäng sa…
Det här satsen är med ett vinteräpple som hade mycket syra, men det blev ändå lite mesigt. Smakade faktiskt bättre sötad. Kan kan ju eftersöta vid servering.
Lena Israelsson pratade om ett cideräpple häromdan, kan kolla upp vad det hette.
Jag satte en omgång med mjödjäst, men just den damejeannen hade jag en olycka med sen :/ .....nästa år.
Malin sa…
Wow!
Oj så vackra de är de där gyllengula flaskorna - grattis!
Det är väldigt intressant det där med cidertillverkning - Jag vill minnas att Transformat har en kurs under spridda tillfällen på ett år. Verkar spännande och vettig men inget jag riktigt kan pressa in just för tillfället...
Varm cider på vintern kanske?
Kram Malin
Fröpåsen sa…
Så spännande, grattis!
Johannes sa…
Jag hoppas vi kan få till en virtuell skål i april. Vi ska provdricka en flaska eller två den 11 april. Jag använde mig av melonäpplen som är en välsmakande vintersort och så tillsatte jag lite socker. Jag tyckte att det blev en fin smak när jag butteljerade den men det återstår att se hur det verkligen blir. Jag vågade inte ha flaskor med patentkork utan tog det säkra för det osäkra och använde 33cl flaskor och kapsyler, jag tillsatte socker för att få den kolsyrig.

http://farbrorgron.blogspot.se/2013/01/appelcider-gora-sjalv.html
Boäng sa…
Hej, jag tänkte tvärt om med flaskorna, att jag inte tordes använda kapsyl? Inbillar mig att övertryck skall pysa ut om det blir för högt i bygelflaskorna. Det kanske inte funkar, vi får se.
FarbrorGrön sa…
Precis som du. Bara normal rengörning och inte pastörisering. Körde alla flaskor i diskmaskinen en omgång så att alla lappar frän läskedrycksflaskorna skulle ramla bort. Det blir spänannde att se ifall det funkar med patentkorkar, jag hoppas det gör det så att det inte blir några missöden. Jag tänkte att det behövs ett övertryck för att kolsyran ska stanna kvar, men som sagt vi får hoppas att båda metoderna funkar:)

Tillsatte du också socker innan du tappade cidern på flaskor?

Vilken äppelsort använde du?

FarbrorGrön sa…
En fråga till. Använder du dagliljorna i matlagningen också?
Ser jättetrevligt ut det där! :) Ska göra nästa år, blev inget i höstas och musten är snart uppdrucken som den är! :) Någon frågade om bra cideräpplen i Sverige och man brukar bl a nämna Belle de Boskoop, Risäter och Eneroths klaräpple, bra tips finns på pomologiska sällskapets hemsida: http://www.svepom.se/phpBB2/viewtopic.php?t=37&highlight=cider
Men det där med hur söta äpplen blir beror ju, som alltid av hur mycket sol de får och det hade vi ju inte så mycket av 2012, så jag hoppas på flera sätt på 2013! Då ska jag beställa hem ciderjäst i tid med, men det låter trevligt med champagnejäst också! :) Trevlig helg! :) Mia
Oj vad fint det ser ut! Blir fint att läska sig med på sommaren förstår jag:) Ha det gott/Monne
Boäng sa…
Farbror Grön - nej jag sötade inte den här, men den smakade faktiskt bättre med lite socker. Får se vad lagringen gör. Jag har en sort till som jag eftersötat, den skall i flaska på måndag.
Till den här första använde jag Spartan, ett vinteräpple. Till den andra använde jag Aroma och Gul Rickard. Den smakade mer vin än cider faktiskt. Och nej, jag äter inte dagliljorna, men de är goda. Skall testa att steka lite knoppar i år, och kanske kanske kan de få vara med i salladen ibland....
Så fantastiskt roligt att du är igång med upptappningen av din cider.
Den kanske mognar efter och får litet fylligare smak efter hand.
Följer detta med spänt intresse!

Kram från Märit
M/S Design sa…
Imponerande! hoppas smaken mognar!
Mariana
Boäng sa…
Ja, så här ett år efter kan jag säga att vi är supernöjda med vår cider. Torr, ja, och lite syrlig, men god. Det blir mer cider i år!

Populära inlägg