NordGen

Idag kom fröerna från NordGen! De skall bli riktigt roliga att odla, särskilt några av de lokala sorter jag kom över. För min egen skull och för den som är intresserad kopierar jag in sortbeskrivningarna här på bloggen.
Det blir ett lätt sätt för mig att komma ihåg vad jag odlat:
BILLEBERGA    NGB9999
Melon  (Cucumis melo) Ursprung: Sverige
Svensk melon som redan på 1940-talet såldes av W. Weibull AB, Landskrona. Deras katalog för trädgårdsmästare från 1944 beskriver Billeberga enligt följande: "En lokalsort av melon, som blivit huvudsorten för bänk- och husodling överallt där den en gång prövats. Billeberga är en exportmelon av första klass. Frukterna är runda till svagt ovala med gul skalfärg och orangegult kött, svagt men ganska tätt refflade. Litet kärnhus ger god tyngd åt melonen."


FAVÖR II    NGB13169  
Gurka  (Cucumis sativus)    Ursprung: Sverige
Frilandsgurka från W. Weibull AB, Landskrona. Deras katalog från 1963 ger följande beskrivning: "Egen förädling och odling. Frukter något finknottriga och valsformade, vackert gröna, i storlek obetydligt mindre än Rhensk Druv. Har litet kärnhus och därför omtyckt som ättiks- och saltgurka. Favör är motståndskraftig mot sjukdomar."


JUTTAS    NGB20127 
Ärt (vita blommor)  (Pisum sativum ssp. sativum)    Ursprung: Danmark  
Välsmakande märgärt med cirka 2 m höga plantor. Sorten kommer ursprungligen från Århustrakten och har donerats till genbanken av danska Frøsamlerne. 


LAVA    NGB4571    
Kepalök  (Allium cepa var. cepa)    Ursprung: Norge
Lava är en norsk sort som ger runda, gula lökar med god lagringshållbarhet. Lava är förhållandevis något mindre torkkänslig under odling, då lökarna av sorten har ett välutvecklat rotsystem. Denna sort har förädlats av Landvik Forskingsstasjon, Grimstad och släpptes på marknaden 1977. Lava har förädlats fram genom korsningar och urval i sju Rijnsburgerstammar och sorten Best of All.


HAFNIA    NGB1929    
Purjolök  (Allium porrum)    Ursprung: Danmark
Dansk kraftigväxande purjolök för höstskörd. Hafnia är långskaftad, med ljusgröna rätt smala blad. Sorten har endast svag tendens till lökansvällning vid rotfästet. Hafnia godkändes 1960 vid Statens Forsøg och är förädlad av Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeningar, Frøafdelingen (F.D.B. Frø).


GULDGUL STENHOVED    NGB4101     
Sallat  (Lactuca sativa)    Ursprung: Danmark
Äldre sort av huvudsallat. Bildar gulgröna täta huvuden. Användes förr till drivning i kallbänk. Detta är en selektion av sorten från Hunderup, 1951.


DAGNY    NGB20110     
Trädgårdssyra  (Rumex rugosus)    Ursprung: Sverige
Lokal sort av trädgårdssyra från Ängelholmstrakten, Skåne. Blir cirka 5 dm hög. Inkommen genom det svenska Fröuppropet.


GODA    NGB11687    
Dill  (Anethum graveolens)    Ursprung: Sverige
Dill med kraftigare smak än flertalet sorter. Ger hög bladskörd och går i blom sent. Sorten släpptes på marknaden 1977 av AB Hammenhögs Frö.


RØD BLOMME    NGB2408     
Tomat  (Lycopersicon esculentum)    Ursprung: Danmark
En äldre sort av körsbärstomat från Danmark. Ger röda, välsmakande frukter. Plantor tåliga även för utomhusodling under goda förhållanden. Behöver stöd och uppbindning.


KONGEN AF DANMARK, A HUNDERUP    NGB2047     
Spenat  (Spinacia oleracea)    Ursprung: Danmark
Äldre sort av spenat, med mörkgröna, tjocka och matiga blad. Håller relativt länge innan den löper i stock. Denna selektion är från Hunderup, 1952.


BOHUS DELIKATESS  NGB 13781.1
Bondböna
Beskrivningen på denna sort var borttagen från NordGens sida.
I Lantmannens Uppslagsbok står att denna sort även heter Bohusläns åkerbönor och trivs bäst på lerjord med mycket stallgödsel. Radavstånd 30-60 cm, fröna ges till hästar och andra djur ;)
Inte tänkt som människoföda i första hand alltså. Skördas när nedersta baljan börjar svartna och skall hängas till tork.....
Kul att ha lite äldre böcker i sin samling.

Det skall bli spännande att se grobarheten på de olika fröerna. De äldsta var från 1982.


Kommentarer

DEt var en massa intressanta fröer då fått hem. Roligt när du vet lite om dess historia och sedan att de är "lokala" är fantastiskt kul.

Lycka till med sådden/ kram Tyra
Lars Forslin sa…
Hur gick det med melonen Billeberga?
En gång (1985) så odlade jag en melon från Weibulls som jag vill minnas hette 'West'. Den var fantastiskt stor, fin och god. Nu när jag googlar efter den så får jag inte en enda träff. Hur kan en sort försvinna så spårlöst? Om genbanken har den så kan jag rekommendera den.
Boäng sa…
Det blev några små stackare, pga totaltorkan vi hade. Men de var goda. Får försöka i år igen. Aldrig sett sorten West.....
Anders sa…
Jeg har dyrket Billeberga i Danmark 2021 og fandt at den smagte af næsten ingenting. Planten havde en "rigtig" melon facon som jeg opfatter dem og den udviklede også en middel størrelse frugt, med god frøsætning (kontrolleret bestøvet) og ja bare næsten ingen smag overhovedet. Prøver igen en anden sæson og ser om den har fået for lidt lys/sol måske, da det ville kunne påvirke sødmen.
Boäng sa…
Hej Anders.
Det är svårt att jämföra meloner för de blir så olika söta beroende på väder. Odlade tyvärr inte Billeberga är 2018 när melonerna blev bra. Får försöka igen.

Populära inlägg