Dags för omtappning

Har man varit bortrest ett par dagar missar man ibland rätt tidpunkt för omtappning. 
Min pressning av Spartan har haft en liten "hatt" men nu är den uppluckrad av kolsyra. Musten ser ut att ha hög pektinhalt också. Det är nästan lite segt att tappa den. 







Sockerhalten har sjunkit ca 20 punkter. Smaken är helt rätt, sötma och beska. Nu hoppas jag den klarnar under resten av jäsningen. 

Alla jäskärlen står svalt, i vinterträdgården, där de jäser långsamt och fint.

Kommentarer

Anonym sa…
Har pressat must av våra äpplen i egen press. Tio liter har gått till cidertest. Gjorde andra omtappningen häromdagen. Då var konsistensen lite "tjock", som nyponsoppa ungefär. Är det något fel? Har du ett råd till en nybörjare? Tack på förhand. Gudrun i Järbo
Boäng sa…
Hej Gudrun.
Det kan vara pektinhalten som spökar. Man kan sätta till enzym, men det är kostsamt och inte för liten hobbybryggning kanske. Jag skulle avvaktat om jag var du. Har du den kallt?

Populära inlägg