Hur sorterar ni era fröer?

Det där med vad man skall så när är ju ett evigt trassel.
Jag har ju precis visat min såkalender, och den är bra att ha, men ett ännu enklare system använder jag för mina fröpåsar.
Jag buntar ihop dem efter grönsakssort, tomater i en bunt, sallad i en osv. Sedan sorterar jag buntarna i såordning. Dvs längst fram i lådan står chilifröer och kronärtskockor.
Bakom dem står auberginerna, sen purjolök, sen rotselleri osv osv.
Det har blivit två rader i år......
När jag haft framme en bunt för sådd, tex chilifröerna nu, så hamnar den bunten längst bak i lådan. Den skall ju inte fram igen förrän nästa år.
Sallad som jag sår flera gånger hamnar efter första sådden på en plats efter alla vårsådda fröer, men framför de orientaliska bladgrönsakerna, som jag ju sår tidigt på hösten. Detta för att jag inte skall glömma att så en ny omgång sallad mitt i sommaren.
På detta sätt står alltid det som skall sås längst fram i lådan.

Det börjar bli mycket frö, så nu har jag gjort en egen låda till det som skall direktsås.

Blommorna sorterar jag likadant, där brukar jag även skriva ett veckonummer på påsen när jag får hem den, och sen står alla påsarna i veckoordning i en gammal diskettbox.

Easy peasy.

Hur gör du?


Kommentarer

Maribel sa…
Mina fröpåsar finns i en liten plastback, som blivit full, sorterade efter sort. Har fått komplettera med en liten papperspåse för de frön som skall direktsås. Inte alls samma ordning som du har, men tusen tack för tipset nu skall jag leta fram en diskettbox som jag vet att jag har, då kan jag få bättre ordning. Ha det så gott! Marika
Förvarar min fröer i en kartong, men det var ett bra tips att sätta snoddar runt. Önskar att jag hade bättre koll på alla fröer....
Ha det fint!
Boäng sa…
De har ju en tendens att bli fler och fler de där fröpåsarna ;)
Sen när man sått en massa kommer nästa utmaning, att hitta plats till allt ;)
Unknown sa…
Vi har en liten trälåda, ungefär som din plastlåda. Just nu finns bara 2014 års fröer i den. På dessa påsar skriver vi bra/dåligt osv och för in det i ett excelark årsvis.
En morot är ju inte bara en morot, olika varianter är olika. T.ex säger mina noteringar att vi inte får någon spenatsort att växa här medan mangold stortrivs.
Så slänger vi de gamla påsarna och köper nytt och fyller upp lådan. Vissa växter har vi tagit egna fröer från. Då använder vi små kuvert.
Nu ska vi snart ut och handla!
Boäng sa…
Handla fröer, julafton :)
Fröpåsen sa…
Jag använder plastbackar med lock, den varianten som finns i ganska små lådor med snäpplock på Bauhaus.
Sen sorterar jag blommor för sig själv. Sen har jag en låda för sånt som ska förkultiveras (grönsaker) och en låda för såna grönsaker som ska sås direkt.
Först åker förkultiveringslådan fram och sen sorterar jag därifrån vilket som ska sås först.
:-)
Boäng sa…
Ja plastlådorna är bra för kylen.
Inbillar mig att de håller mina fröer i skicka längre.
S sa…
Bra tips. Men fröerna som det blir över av - hur länge spar du dessa? Vissa har ju god hållbarhet, andra inte - men så vill man kanske chansa. Har du hittat ett system för att ta hand om "årgångar"?
/Sara
Boäng sa…
Jag har alla tillsammans. Är jag tveksam på grobarhet testar jag den. En Annan metod är att samla ihop allt gammalt och bredså (gjorde så med sallat i växthuset).
Fia sa…
Jag har köpt plastfickor för foton såkallade fotofickor och satt i vanlig pärm. Lägger fröpåsarna däri. Säkert inte optimalt men hitils har de gått bra med grobarheten. Riktigt stora fröpåsar delar jag upp i mindre egenvikta sesampåsar. viker sesampåsar i halva storleken. gillar att kunna ta med en lagom påse ut skulle den råka bli blöt har man inte sabbat alla sina frön osv.

Populära inlägg