Oljekonserverade tomater

Jag gillar Camilla Plum!
Jag följde hennes TV-program så gott jag hann med.
Nu finns recepten på Danmarks Radios sida DR2.

Det recept vi använt mest är det på inkokta tomater.



Så här gör jag:

När det börjar bli lite mer tomater än vi hinner äta skördar jag av de som är mogna. Lite spruckna gör ingenting, de spricker ändå lite under tillagningen.
Sedan rensar jag och sköljer dem. Små tomater får vara hela, stora kan delas.
Tomaterna packas sedan i vanliga glasburkar eller konserveringsglas (som förstås skall vara väl rengjorda).
Med tomaterna lägger jag lite vitlök, (upp till en halv lök i en burk, snyggast är att skära den tvärs klyftorna), lite örter som basilika eller timjan och en tesked salt per burk.
Ofta ersätter jag örter och salt med en sked av mitt eget örtsalt, snabbt och lätt.
Häll sedan på olivolja, hur mycket är lite upp till smak, cirka en deciliter till en stor burk, mindre till en liten. Olivoljan måste inte täcka tomaterna i detta stadie, det gör den sen när tomaterna vätskat sig och sjunkit ihop.
Sätt på locken på burken, skruva inte åt, det måste kunna pysa. Använder du konserveringsglas med gummipackning, så vänta med att sätta dit den.

Ställ burken/burkarna i en långpanna (med lite vatten på långpannan så olja inte bränner fast) i ugnen.
I Plums recept står det sedan att man skall ha ugnen på 110 grader, men jag brukar starta lite varmare (150) för att det inte skall ta så hiskligt lång tid.
Så fort ugnen är uppe i värme sänker jag igen till runt 120 grader.

Nu skall tomatburkarna stå i ugnen tills vätskan börjar koka. Det ser du på att det börjar stiga bubblor upp genom oljan (som lägger sig överst). Låt dem stå tills det bubblar friskt. Nu skall tomaterna ha sjunkit ihop så att de täcks av vätska.

Ta fram ett par ordentliga grytlappar, olja är varmt!
Stäng av ugnsvärmen, dra ut långpannan, skruva åt locken (lägg i packningen om du använt konservglas) och ställ tillbaka burkarna att svalna långsamt i ugnen.

När de kallnat torkar du av dem, kontrollerar att locken sitter fast (vacuum) och ställer dem till förvaring. De håller läääänge.

Av säkerhetsskäl använder jag aldrig denna produkt kall sedan. Om det skulle ha bildats botulinumtoxiner förstörs de av uppvärmning. Det är inte heller så lockande att äta kalla oljiga tomater ;)

Dessa burkar är toppen att ha när man skall laga mat under vintern. De förgyller allt!
Jag lägger lite fisk, kyckling eller lamm i en långpanna, kryddar lite om jag vill, och sen på med en burk. Vill jag så kompletterar jag med olika grönsaker, som lök, potatis, rovor, morötter, eller helt enkelt det jag råkar ha.
Sen ställer jag in allt i ugnen på långsam tillagning.
Som det doftar!



Lycka till med tomaterna!



Här är länk till Camillas recept, så kan ni läsa det och jämföra:
http://www.dr.dk/Mad/opskrifter/Madderholder/20090825155217.htm




Kommentarer

sirpe sa…
Tack snälla. Kom inte ihåg vad hon hette men sett flera av programmen.
Anonym sa…
Hur kontrollerar man att vakuumet tagit när det är vanliga glasburkar med skruvlock? På vissa lock finns ju den där lilla "knappen" man kan trycka på, men jag har inte lyckats hitta nåt ställe som säljer sånna lock. Man märker ju när man öppnar burken om de va vakuum, men hur gör man om man bara vill testa uran att öppna?
(Gjorde sånna här tomater förra året, och jag har ätit alla kalla/rumstempererade, utan en tanke på risken att bli sjuk...)
Boäng sa…
Du kan ofta se att locket buktar inåt lite, annars kan man inte kolla.
Skulle det inte vara vakuum när jag öppnar är jag bara extra försiktig med hur jag använder den, men botulism utvecklas i syrefattig miljö, så det är ingen garanti. Med tanke på tomaternas syra och saltet man tillsätter är nog risken inte så stor, men jag väljer ändå att alltid värma upp (tillaga).

Populära inlägg