Faror i odlingen?

Idag har jag tömt mitt växthus på de gamla tomatrankorna. Kom då att tänka på en sak jag vill berätta om. Med åren har min odling gått från att ha varit en trevlig hobby till att vara nästan ett arbete. Samtidigt har jag egentligen ingen trädgårdsutbildning. Bara de kunskaper jag sugit upp via böcker, trädgårdsföreningar, genom vänner och bekanta.


Ibland tänker jag att jag skulle behövt en kurs i arbetsmiljö, trädgårdsmästar-arbetsmiljö.
Vad skulle det innebära? Ja att lära sig att inte sätta ut en massa bambupinnar utan skydd för toppen (vilket jag syndar emot och följdaktligen mer än en gång varit nära att offra ett öga), att veta vilka växter som är giftiga eller fototoxiska (ger hudskador i hop med sol) och en hel del annat.
Jag har också börjat tänka på att inte alltid gå i linne och shorts, utan skydda benen mot repor, knäna mot vassa stenar och överkroppen mot allt för mycket sol. Arbetar man ute större delen av året får man ju en rejäl soldos.

Allt detta vet de flesta, men en sak jag upplevt, som kanske inte är lika vanlig och uppenbar, är att jag blir sjuk av organiskt damm.

Det började med att jag gjorde rent mitt stora växthus nåt av de första åren här på Boäng.
Att tömma ett stort växthus på gamla mögliga tomatrankor är inget kul, så jag hade låtit dem hänga kvar, en bra bit efter jul om jag minns rätt.


Alltså var de inte gröna längre, utan helt luddiga av gråmögel.
Efter en dag med att knyta ner och bära ut alla de vissna plantorna började jag må dåligt. Jag fick feber, och till slut även frossa. Jag började även hosta, mer och mer.

Till slut ringde jag sjukvårdsupplysningen, som drog slutsatsen att jag hade fått influensa.
Febern satt i ett par dagar, men hostan var desto envisare. Den tog veckor att bli av med.
När jag sedan, året efter, råkade ut för precis samma sak, feberfrossa och en hemsk hosta, så ramlade pengen ner. Det var ju arbetet i växthuset som orsakat sjukan.

Jag googlade mina symtom, för sjukvårdsupplysningen hade aldrig hört att nån blev sjuk av att riva ner vissna tomater. Underligt att de inte kände till symtomen, för de är typiska för Organic Dust Toxic Syndrom, ODTS.
Du behöver inte vara allergisk för att råka ut för det, syndromet är en toxisk reaktion i alveolerna och kan drabba vem som helst som utsätts för en rejäl dos mögel, djurdamm eller annat. Vanligt är det hos grisbönder, fågeluppfödare, sågverksarbetare och personer som gör rent silos mm. Där är det andningsskydd som gäller.
Blir man utsatt för det många gånger kan det ge lungskador, så var försiktig.Numera tar jag ner rankorna tidigare, innan möglet tagit över helt. Jag håller alla dörrar och luckor öppna, och är det mycket mögeldamm bär jag även andningsfilter.
Det är förfärligt varmt och tungt att arbeta med skydd, men hellre det än feberfrossa och veckor med hosta.
Tipsa gärna dina trädgårdsvänner, kunskapen om ODTS verkar inte så stor.
Och här kan du läsa mer om du är intresserad. Googla Organic Dust Toxic Syndrom för mer information. Det finns även en kort video.

Ta hand om er i trädgården!
Anette

Kommentarer

AnnA sa…
Hej Anette!
Intressant information att låsa om.Ja, man skall vara rädd om sig!
Ha det gott!
Hälsn
AnnA
Vad har du för tips om skydd till bambupinnarna?
Boäng sa…
Jag har inga bra tips egentligen. De skydd som finns att köpa blir ju för dyra, man skall ha så många.....
Har du nåt tips?
Boäng sa…
Tack AnnA!
Ha en skön vinter!
Anonym sa…
På svenska heter det inhalationsfeber.
Boäng sa…
Tack Anonym! Jag googlade och det fanns några få svenska länkar, bra det i alla fall. Önskar att kunskaperna var bättre i vården.
Idag är det exakt 3 år sedan min mamma dog av obotlig alveolit som gjorde att hennes lungor slutade fungera och hon blev fast till en syrgasmaskin sista åren. Hon fick inte vara ute i sin fina trädgård för läkarna de sista åren. Det är en mycket, mycket otäck sjukdom som inte går att bota. Läkarna sa att det kunde vara damm, några partiklar i jorden, fåglar osv. Vården i Sverige när det gäller denna sjukdom är extremt dålig och min mamma fick inte den hjälp hon skulle ha behövt. Jag skrev till och med till läkare i USA för att få någon slags hjälp och råd. Så jag har alltid munskydd nu när det blir för mycket damm och jordigt ute i trädgården.
Boäng sa…
Det var tråkigt att läsa Anna.
Ja, man skall vara rädd om sig. Jag undrar om inte husmögel är en bov här också. Många som reagerar med hosta och andningsbesvär.

Populära inlägg