Varmbänken och ankorna, kretslopp i det lilla!

Bild från tidigare år, så här ser det ut i slutet av mars.

Jag har odlat i varmbänk i många år, över 20 år faktiskt.
Det mest arbetsamma momentet är att hämta hem all den färska hästströ (halm och gödsel från hästboxarna) som behövs för att få en bra värmeutveckling. Så lite motigt kan det vara att komma igång i februari, när kroppen blivit lite bortskämd med jul- och nyårsledigt.

För närmare tre år sedan byggde vi ett nytt växthus, ett i polykarbonat (kanalplast) med lite bättre värmehållning än det gamla glashuset. Det gjorde att jag inte bara kunde odla lite tidigare utan även att jag fick ett bra övervintringshus för djur. Så vi beslöt oss för att skaffa ankor och så småningom blev det några höns också.
För att göra deras vinterhus varmt och torrt tar jag hem en storbal med halm på hösten. Den räcker sedan till att strö huset med under oktober-april. Och då fick jag ju en fantastisk resurs till - mitt eget strö till varmbänk!Så i år var bänken snabbt lagd.
Vi satte upp planksidorna vi hade snickrat ifjol, stöttade av några stolpar bara, isolerade invändigt och lade dit en markduk (jag vill inte få isolering i jorden). Sen fyllde jag bänken med den halm som var smutsigast och blötast. Även det spån jag städat ur vår lilla hönsvagn (och sparat i en plasttunna) fick förstärka bänken (mycket kväve i hönsgödsel). Sen fyllde jag på med varmt vatten som vanligt o täckte över med lite växthusplast för att behålla fukten.
Bänken hade en temperatur på 30 grader efter vattning och sjönk sedan inte under det.
På ett par dagar var den uppe i 50 grader och imorgon skall jag fylla på lite mer strö samt toppa med jord.
När bänken sedan är färdigodlad blir den brända gödseln till jordförbättring i odlingsbäddarna. Ett fantastiskt bra kretslopp och så arbetsbesparande för mig! Nu återstår bara att se om bänken håller värmen ungefär lika länge som den brukar, dvs ca 4 veckor. Jag håller tummarna.


Och som tack för extra värme och tilltagande vårljus i växthuset svarar ankor och höns med att tidigt börja äggläggningen.
Snacka om dubbel nytta och delad glädje.
Dessutom funkar det utmärkt att koka lågtempererade ägg i varmbänken när den är som varmast!
Över 60 grader krävs om du vill testa :)

God odling!
Kommentarer

Alice sa…
Alltså, jag blir alldeles till mig och lycklig när jag läser om dina fina flerfunktionella projekt. Du är en fantastisk inspiration.
Boäng sa…
Tack Alice <3
Carina sa…
Spännande läsning som jag visade min dotter. Hon vill odla och hålla höns på samma sätt.

Bönorna kom fram i veckan :)

Hälsningar, Carina
Boäng sa…
Tack för återkoppling Carina, alltid skönt att veta att de kom fram och lycka till med odlingen!

Populära inlägg