Odla fransk delikatesslök!

Nu finns min absoluta favoritlök Keravel, en fransk så kallad "Rose de Roscoff"-lök, att köpa i Sverige! Den finns både som frö och som sättlök, vilket är extra roligt då alla inte har tålamod eller möjlighet att odla den från frö.
Jag är särskilt glad över att den finns här hemma eftersom den franska fröfirma där jag för många år sedan började köpa den, Graines Baumaux,  inte levererar till Sverige längre. Varför har jag inte lyckats få reda på.

Keravel kommer från norra Frankrike och är en gul lök med rosa anstrykning. Skivar man den blir det vackra rosa cirklar. Den är lite mildare än vanlig gul lök, men används likadant.
Den lagrar bra, jag brukar ha kvar hela året, och den är väldigt, väldigt god.

Ute i handeln kan man ibland hitta den som delikatesslök, t ex på Torvehallarna i Köpenhamn. Dyr förstås, men värd priset tycker jag.

Nu kan du odla din årskonsumtion själv!
Jag köpte frö från Semenco, men för den som vill ha sättor så finns de hos Larsvikens gårdsbutik och jag ser att även Nelson har den i sitt sortimen i år, så kul!
Detta är de återförsäljare jag hittat, kanske finns den på fler ställen.Roscoff-lökarna har en lång historia ända sedan 1600-talet. De fördes med på skeppen som bra C-vitaminkällor, de skeppades över kanalen till England och såldes där av omkringcyklande "Johnnies", speciella lökförsäljare. Är du intresserad kan du läsa mer om dem här: http://www.finisterebrittany.com/discover/pink-onions-roscoff

Här är en länk där ni ser hur lökarna med ursprungsmärkningen säljs, t ex på Torvehallarna.
http://www.o-b-s.com/notre-gamme/oignon.html

Hos Larviken finns också min absoluta favoritpotatis, Anya! Jag köpte de första för många år sedan, sen var den försvunnen, odlades bara på licens till krogar och annat, och undra på det så god som den är. Detta är en riktig delikatesspotatis, helt fast med underbar nötig smak som fått flera utmärkelser. Vi äter alltid första ståndet som en solorätt, bara med olivolja och hyvlad parmesan, himmelskt!
Sedan ifjol är sorten tillbaka hos Larsviken, och det gör mig glad. Jag köpte nytt 2018 då den regniga sommaren 2017 förstört mitt utsäde.

Att testa nya sorter är ett måste varje år, så i år tänker jag testa den gamla kulturarvssortern Early Rose. Ny för mig, men togs fram redan 1861. Skall smaka mycket potatis och vara extra fin som färskpotatis. Längtar att få smaka!


God odling!
Anette

Kommentarer

Fröken Dill sa…
Keravel låter verkligen som en lök värd att odla! Jag har nästan gett upp lökodling för det blir aldrig bra på min tomt i Roslagen där jag odlar nu. Vitlök och purjo - ja. Andra lökar - nej. Men i år blir premiär för att testodling i några pallkragar vid min mans släkts sommarhus på Öland. Där borde väl lök trivas?
Odlingshälsningar från Jenny
Boäng sa…
Ja, där om någonstans. Hoppas vi får lite regn också. Mina torkade bort ifjol.
Anonym sa…
Hej! Roligt! Jag bor i Sverige och var glad (pandemi) att hitta Keravel lök från min hem stad Roscoff! I år har vi odlat 200 såna lökar 96% har kommit upp! I södra Sverige! Värt 1000 gånger! Lycka till ! Aclo

Populära inlägg