Varmbänken dag 2

Idag har jag kört hästgödsel. Tre fullastade bilsläp blev det innan mörkret föll över Boäng.
Första rejäla jobbet den här säsongen, så jag väntar träningsvärk imorgon.
Under gödseln la jag isolerskivor, vill inte att den frusna marken skall kyla av för mycket utan att värmen skall få en snabb start nu.
När jag lassat i all gödseln blev det att trampa också, känns lite småkul att vandra varv efter varv uppe i dyngan, tur ingen ser mig där på baksidan ;)

Om du vill lägga en egen bänk så försök få tag på hästgödsel på halm. Hästar som gått på torv eller spån gör ingen bänkodlare glad (men den gödseln kan ju användas till annat :)
Hittar du inte halmgödsel kan du ju blanda själv, dvs den hästgödsel du hittar varvar du med halm i bänken. Det är nedbrytningen av halmen som alstrar värmen.
Det går att blanda i lite löv och annan torrmassa också, men den brinner inte lika kraftigt som halmen, dvs det blir inte lika varmt.
När jag arbetade i vården för länge sedan träffade jag en åldrad trädgårdsmästare som berättade hur de under kriget använde hushållssoporna från Stockholm till att lägga upp stora bänkgårdar för grönsaksodling.
Då var det av nöden tvunget, idag är det mest för den egna njutningen.

Fortsättning följer imorgon...........

Kommentarer

Wow, vilken värme det kommer att bli där ner i:) Ser med spänning fram emot del 2 i morgon:) Ha det gott/Monne
Helén sa…
Unerbart med värme, där skulle man ligga nerbäddat....eller inte...hihi. Vilket jobb du gör, akta ryggen nu....trädgårdssäsongen har ju knappt börjat så den ska hålla länge.//Helen
Malin sa…
Kan knappt bärga mig till morgondagens inlägg!
Jag hade läst på om varmbäddar i böcker och överallt stod det att det skulle vara så luftigt i bädden. Man fick inte gå på varken bädd eller utanför (vet ej hur man skulle kunna så eller sköta om sina plantor men...)
När jag sedan hittade i bloggarnas värld så insåg jag att du och övriga erfarna visste att det var packning med stöveltramp som gällde... Vad gjorde vi kunskapstörstande innan denna revolution på nätet?
Boäng sa…
Åh, du skall få låna mitt fina lilla häfte om hur man anlägger en bänkgård. Det lånar jag bara ut till speciella personer ;)
Antikt och underbar läsning!
Underbart att se, jag ser fram emot att få se hur det hela går. Vilken vackert bild på växthuset i "blå timmen"

Har du fått bukt på dina löss nu?
Det var ingen rolig historia.

Ha det gott/ Tyra
Boäng sa…
Hej Tyra, ja om lössen är borta vet jag ju inte. Det får framtiden utvisa. Förmodar att jag lär hitta fler, men nu skall jag hålla efter så det inte blir sån invasion.

Populära inlägg