Nordiska Trädgårdar

Nu är jag hemkommen från mässan Nordiska Trädgårdar. Det var en mässa full med energi, en nytändning tyckte jag.
Kanske är jag lite färgad av att den handlade mycket om odling, mitt favoritämne i trädgården, ja delat med dagliljorna då förstås. Urban fägring var temat, och mycket av det var urban odling, eller stadsodling.
Många fina balkonger, härliga utställningsträdgårdar, ganska mycket växter till salu, bra föreläsningar och så debut för OdlingsTV.

Här kommer en kavalkad med bilder:

Andrés genomarbetade balkong med tema The Plant,  förebild Detroit. Den vann första pris, grattis! En skogsbalkong av Linda Ragnar.Stadstemat var tydligt. 


Äppellådorna förkommer överallt, gillar! 

Fler äppellådor Sen tittade jag på utställningsträdgårdarna. Det här var nog den mest fotograferade. Hovdala slott fick andra pris för sin bakgård med lite annorlunda odling ;)
Helt klart en favorit.Älskade krukskjulet! Lika fint som min arbetsplats, nästan ;)Wij trädgårdar hade som vanligt gjort en riktigt fin monter. Vem vill inte sitta ner här och äta (dricka)?

 Inne i deras krukskjul fanns dessa fint drivna cikorior, trädgårdsmästarkunskap!


Första pris bland utställningsträdgårdarna fick Astrid Lindgrens trädgårdar. Där fick jag bara tagit denna bild,  på den underbara vedgärdsgården.
 

Efter oljeerans undergång visades hur man kan använda en fd bensinmack, att odla i istället.
 

  Huseby bruk valde att inreda en grön salong.


I entrén möttes man av SSPPGs monter, svenska parkernas organisation.
Parkernas skapare bjöd till bords. 


 Till sist en bild på stunden när Anders Stålhand och jag fick ta emot Gröna Pennklubbens pris.
Anders för hur han driver en kampanj mot glyfosatförsäljning till privatpersoner, och jag för mitt jobb med "frölagen". Tror vi var lika glada.

En mycket händelserik mässa, och full med energi. Det känns tydligt att trädgårds- och odingsintresset är på topp!

Kommentarer

Jenny Hunt sa…
Tack för jättefina bilder! Bor i norrbotten och har inte möjlighet att åka ner, så det känns nästan som att besöka mässan själv :)! Vänligen Jenny
Så fina bilder Anette. Bästa mässan på länge känner jag. Väldigt inspirerande. Å stort Grattis igen till fina Gröna Pennpriset
Anns Gröna sa…
GRATTIS till utmärkelsen! Den är du värt!!!
Ses snart.
/Ann
Boäng sa…
Tack! jag är lätt utmattad fortfarande ;)
Grattis till Gröna Pennklubbens pris o den fina intervjuen Sara gjorde med dig för odlingstv!
Ha´t himla gôrgôtt
Nina
Anna sa…
Underbara bilder!

Jag såg i ett gammal inlägg att du sålde bruna vinbär och perenna kronärtskockor. Gör du det fortfarande? Vi förökar upp våra egna gamla vinbärssorter för att så småningom plantera en lång häck utmed ena långsidan av vår köksträdgård. Brunröda vinbär låter helt fantastiskt för oss som är vinbärsälskare!
Fröken Dill sa…
Stort grattis för ett välförtjänt pris! Och massa tack för bilder från mässan. Jag kom inte dit i år, tyvärr, men via dina bilder och den utmärkta idén odlings-TV kändes det ändå nästan som om jag var med på ett litet hörn.
Unknown sa…
Jättekul Anette!
Kände det på mig:-) Du är verkligen värd att uppmärksammas lite extra!
Boäng sa…
Tack igen alla. Jo Anna, om vinbären; De visade sig vara rosa ;)
Men om du vill ha kan jag kolla med Elitplantstationen om de har kvar att sälja.

Anna sa…
Vi är definitivt intresserade av rosa vinbär. Jag ser redan min vinbärshäck framför mej - tänk så vackert med dessa olika blad och bär (och sylt) i flera färger.

Är i Lund minst en gång i veckan och kan hämta upp plantor där.

Är det helt kört att få tag på den fleråriga kronärtskockan, eller har du något tips om var man ska leta?

I helgen sådde jag de första bondbönorna på friland, en gammal sort med mörklila blommor som ger skörd längre än någon av de nyare sorterna. Vad skulle vi göra utan de gamla grönsakssorterna? Vi odlar nästan uteslutande äldre sorter, och den enda F1-hybrid vi kan tänka oss är tomaten Sungold. En dag som denna när FNs klimatrapport offentliggjorts är man extra medveten om hur värdefulla de öppetpollinerade sorterna är för vår försörjning.
Boäng sa…
Jag har nog en buske kvar sen ifjol, de är inte så stora, men på gång. Och jag har även en Herrårds om du vill ha. Men sen är det slut av allt, utom dagliljorna :)
Törnrosa sa…
Underbara Anette! Så välförtjänt utmärkelse!!! Grattis i massor.
Stor kram!
Gunilla

Populära inlägg