Skörd i varmbänken!

Nu skördar vi för fullt i varmbänken.
De första små bladen skördades redan i mitten på mars, men nu kan vi äta så mycket vi vill.
Även hönsen och kycklingarna är lyckliga över att få färskt grönt.

När bänken var nyplanterad hade vi besök av Gunnnel Carlson, som ville skriva en varmbänksartikel för TT. Kanske har du sett den i din lokala tidning, annars finns den här på GP:s websida.

http://www.gp.se/livsstil/bostad/odla-med-varmb%C3%A4nk-tips-och-knep-1.4208376

I bänken odlar jag många olika sorters bladgrönsaker som ger skörd snabbt. Särskilt bra är bänken till de asiatiska bladen, som gärna går i blom om man odlar dem på friland senare.

Längst fram i bild står röd helbladig och grön finflikig Mizuna, efter det Mibuna. Alla milda och fina i smaken.
Sen kommer den bredbladiga ettåriga senapskålen (som kallas rucola ofta). Den finns i ett par varianter, bland annat en sort från egypten. Alla med fint sting i.
Starkast är dock wasabirucolan. Tyvärr är den väldigt snabb med att blomma.

Mer internationella grönsaker finns det, tex vild indisk sallat och etiopisk kål, båda milda i smaken. Ny för i år är drivsallaten Gustavs sallat, det är den ljusgröna sorten i mitten av bilden.
På Mr Fothergills sida kan man läsa följande om sorten:





This tender melt-in-the-mouth butterhead type is a true Dutch heirloom variety from the southern isles, lovingly bred for delicious flavour and texture.

The story of ‘Gustav’s Salad’. Gustav was a local from one of the Southern Dutch isles who had developed his own strain of ‘melt-in-the-mouth’ butterhead lettuce. He used to ride his bicycle all over the village, a bucket filled with lettuce heads dangling from his handlebar, delivering them to numerous tables in the village. He let some of his lettuce mature to grow seed for the next year so that he could grow more of his own flavourful lettuce. Gustav continued growing lettuce known by the locals as ‘Sla van Pa’ (Pappy’s Salad) for more than 40 years!

Annat jag odlar i bänken är ärtskott, rädisor, salldslök och bladrädisa.

Tillsammans blir det en skön smakblandning på tallriken.

Till hösten kan man i princip kopiera hela upplägget och odla en ny omgång av alla dessa fina blad, då risken för att asiaterna går upp i blom är över.

Lycka till med odlingen, och glöm inte planera in en varmbänk till nästa säsong!

Kommentarer

Ser härligt ut :) Borde nog äta mer grönt men så mycket som du odlar skulle vi aldrig hinna att få i oss innan de gick i blom tror jag :) Kul att ta del av dina odlingar och framför allt hur de olika sorterna ser ut, smakar och "sköter sig" :) Ha det gott/Monne:)
Eva Linnea sa…
Nästa år ska jag satsa på en liten varmbänk. Det ser så härligt ut/Eva Linnea

Populära inlägg