På begäran - om kålfjärilen.

Kul med feedback från bloggkompisar! Och på begäran då ett litet inlägg om kålodling :)


Jag älskar kål, men det gör ju ohyran också. Första fienden är jordlopporna.
Genom att förodla kålen inomhus i pluggbrätt och även kruka om dem en gång innan de planteras ut får plantorna ett övertag mot ohyran. Sedan får man passa dem vid torka, vattna lite extra, kanske strö aska runt dem om angreppen ändå kommer.
Senare på säsongen är det ju kålfjärilens larver som är det stora hotet.
Jag vill absolut inte täcka min kål med fiberväv, det skulle ju förstöra hela iden med en potager.
Så vad gör jag, jo jag spanar, plockar de första larverna, och när de blir för många behandlar jag plantorna med en bakterie, Bacillus thuringiensis var. kurstaki, eller enklare ett preparat som heter Turex. Det säljs i välsorterade plantshoppar och på nätet av växtskyddsfirmor.
Effekten sitter i länge, så ofta behandlar jag bara en-två gång per säsong, även om det säkert vore bättre med fler behandlingar. Skörd får jag i alla fall.
Turex är ett pulver som rörs ut i vatten. Lättaste applicerar man med en vattenkanna, men du får bättre täckning på bladen om du sprutar ut det med en blomspruta.


Om Turex: Preparatet har en ganska påträngande doft (svavelliknande) som kan ge lite huvudvärk tycker jag. Som alltid med olika behandlingar skall man ha skydd. Jag byter alltid kläder och duschar efter en behandling, även om preparatet är Kravgodkänt och helt ofarligt för däggdjur.
Lycka till med kållandet!

Kommentarer

Anns Gröna sa…
Vi tar nog en runda dit ung när Lydia öppnar.
Bra tips med kålodl, tänkte försöka med blomkål - har ju några fröer!! Tack för dem, kära du!
Och du ----- får du några verbena över vet jag en som är intresserad, har nu bara EN ynkapynka liten plutt kvar.
Kram
Boäng sa…
Absolut, du kanske vill ha en av de övervintrade stora plantorna? :)
Med denna fina beskrivning borde ju t o m vi klara kålplantor...det är larverna som tar kål (!) på plantorna här! ;o)
Kraaam, L
Anette sa…
Det är så man kan göra med kålen. Har aldrig odlat annan kål än broccoli. Kanske dags att utöka valet...Normor var bra på detta, men på den tiden tyckte jag inte om kål.
Intressant att få ta del av det du skrivit.
Bilden, där är ju så vackert!!

Ha en fin påskvecka!
/Anette
Det är lite tråkigt att man har så många 'fienden' i trädgården men man måste som i alla krig vara slugare än fienden. Jag tycker inte att jordloppor är så stort problem hos mej men kålfjärilen får jag hålla ett öga på eller rättare sagt larverna.

KÖKSTRÄDGÅRDEN

Ha en skön vårvecka/ Tyra
Unknown sa…
Du har arrangerat din köksträdgård så oerhört vackert, jag blir alltid stum av beundran för allt arbete för att hålla det så! Ha en bra dag säger namnen.
Mmm ser underbart vackert ut!
Ha det fint!
Nanna
Helt betagande vackert! Beundrar dig Anette som lägger ner så mycket arbete med dina grönsaker. Det är som en enorm omålad tavla på våren tills du med dina "färgpenslar" av olikfärgade grönsaker "målar" tavlan till något imponerande i färg och form;) Ha det gott/Monne
Unknown sa…
Nej, men oj, vad glad jag blev! Tack snälla för detta informativa och vackra inlägg. Du är verkligen duktig! Jag känner mig mycket modig just nu och ska nog prova lite mer kål än jag brukar - helt enligt dina råd:) Ha det gott, Charlotta
Boäng sa…
Ja, kål är så vackert också!
Hur går det med varmbänken nu när ni är bortresta?
Det är så vackert Anette, alla mina odlingsdrömmar samlade på en plats dit jag kan ta mig via Internet. Nå´t som verkligen skulle passa in här vore en gammal bikupa. En sån där hemsnickrad pjäs som väger ett kvarts ton och numera bara används av "gamla bigubbar" Du behöver ju inte ha bin i den, kan fungera som ett litet förråd för handverktyg. Eller så skaffar du bin som mig och förblir biodlare resten av ditt liv...
Boäng sa…
Vi hade gärna haft bin, men maken har blivit stungen så illa att han blivit allergisk, så nu kan vi inte. Synd.
Bianca sa…
Jag blir så glad över att du delar med dig av dina erfarenheter i din fantastiska köksträdgård. Det ger massor av inspiration och goda tips som är värda att ta vara på.

Jag håller med Monne om att dina odlingar är som vackra konstverk. Härligt! Jag känner förresten igen bilden som du har överst i din blogg, tror att jag har sett den i något annat sammanhang på nätet. Du skulle inte vilja lägga ut ännu fler bilder från tidigare säsonger?

/Bianca
Unknown sa…
Varmbänken blev ordentligt vattnad och fick en tunnel av bubbelplast över sig när vi for. Nu håller vi bara tummarna och rapport kommer vid hemkomst. Om det finns något kvar att rapportera, vill säga!
Ingmarie We sa…
Ja, jag förstår verkligen att du älskar din vinterträdgård. Den är super-super-läcker.

Populära inlägg