Hur mycket grönsaker, bär och frukt blir det av min odling?

Många undrar hur mycket man kan odla själv under en säsong.
Hur mycket mat blir det och hur stor yta tar det?
Jag gjorde det enkelt för mig och gick helt enkelt runt och fotade idag.
I matkällaren, i frysboxarna, i köket och i vinterträdgården.

Vi har en köksträdgård på 400 kvm. 300 av dem är bäddar för grönsaker, minus gångar mm. Fullt rimligt att få in om man har en lite större villatomt. Ca 50 kvm är bärbuskar och rabarber mm.
Sen har vi en fruktträdgård med 7 vuxna äppelträd och flera små som dock inte ger nån frukt ännu.
Mer än man behöver, 2-3 st räcker absolut på en villatomt.
Sen har vi växthus, de är större än vad man normalt har, så när det gäller tomater, chili och druvor producerar vi mer än vad man kan räkna med i ett hobbyhus. Tänk bort en del av de produkterna om du vill räkna på vad man kan odla i en vanlig trädgård.

Så, här kommer en bildkavalkad av vad vi får fram på ett år:

I matkällaren har vi rotsaker, potatis mm.
Här årets potatis, 12 sorter ca.
Rödbetor två backar drygt.
Rotselleri två backar.
Morötter, kanske fyra backar.
Kålrötter en back.
Kvar i kökslandet står fortfarande ungefär en back rotselleri och en eller två backar palsternacka.
I matkällaren finns också alla konserver. Vi ställde upp ett hyllsystem som skall tåla många kilo. Här är fyra hyllor på långsidan.Här finns all saft, äppelmust, cider, glögg, pommeau, sylt, marmelad och gelé.
Jag gör också örtsalt, chilisalt, chilisåser, tomatsåser och chutneys. Och så de oljeinkokta tomterna med recept från Camilla Plum. Mums!
Sen finns det lite inläggningar också, av gurka, rödbetor, fänkål och jordärtskocka. De syrade produkterna är inte så många, men jag försöker hitta recept som vi kan uppskatta. Lite syrad kål, syrade morötter och kimchi. Långtidsförvarar man som vi gör blir syrningarna lätt lite väl sura tycker jag. Har kvar att lära mig där.....
Det här räcker mer än väl ett år för oss.


Sen har vi frysboxarna, där vi förvarar allt jag inte vill syra eller konservera. Det är gott att ha mycket grönsaker som är så nära färska som möjligt också.


I år hittade jag ett system med livsmedelsgodkända plastlådor på Clas Ohlson. De visade sig passa precis i våra boxar. Fem lager med lådor ryms det ovanpå varandra. På den nedre bilden har jag lyft en låda för att man skall få en ungefärlig uppfattning om hur stora de är.                                                          
Här finns frusna bladgrönsaker som olika sorters bladkål, brysselkål, broccoli och spigariello, nyzeeländsk spenat, vanlig spenat och mangold samt dill och bladpersilja. Jag brukar ha basilika, men den misslyckades alldeles i år i kylan. Salladslök och purjolök fryser vi också en del av.
Baljväxterna består mest av bondbönor, olika störbönor, haricots verts, märgärter och gråärter.
Sen finns här frusna tomater, chili, paprika och kryddor. Har man ett litet hobbyhus hinner man äta upp tomatskörden färsk, så dem kan man kanske räkna bort ur frysen om man inte har plats för ett större växthus. Här finns också ugnsbakad pumpa i färdiga portionspåsar för t ex soppkok.
I den lite mindre boxen har vi frusna bär och frukter, hallon, rabarber, plommon och krusbär. Blåbären tog koltrastarna i år :(
Vi skördar mer bär än detta men de är redan använda till saft och sylt. Vi sparar bara de bästa bären frusna.
Så sammanlagt två boxar alltså. Det räckte mer än väl till oss även när vi var fem i hushållet.

Fortsätter vi sedan in i huset kan man se den del av skörden jag förvarar i köket. Här hänger all lök, vitlök, lite torktomater och en del chili och bladkryddor. Torkade ärtor och bönor, och russin från våra egna druvor finns i skafferiet. Här vilar också alla vintersquash ovanpå takbjälkarna. Det här är också något som tar plats att odla, så på en liten tomt får man kanske bara plats med en eller två plantor. Räkna med 5-10 frukter beroende på sort.

I vinterträdgården har jag just nu rödkål hängande på upptorkning. Egentligen skall den ut i matkällaren, men det var lite kul att leka juldekoration med den ;)

Kvar i köket står också en del chili på eftermognad, fler pumpor och till sist fotade jag de nyupptagna jordärtskockorna/strävsolrosorna.

Det här är alltså den egenodlade mat vi har att äta av under vintern och våren. I slutet av mars har jag nya bladgrönsaker i växthus och varmbänk, och i juni kan vi börja skörda färska grönsaker i köksträdgården igen. Allt vi ätit upp under odlingsäsongen är ju inte med i den här sammanställningen, men det är mest just bladgrönsaker, tomater, salladslök och annat som är godast och bäst under sommar och höst. Vi styrs väldigt mycket av säsong i vad vi äter, eftersom det gäller att använda sånt som inte går att förvara först, och det andra sedan. ( Vi är inte vegetarianer, så kosten består ju förstås av både kött, fisk, spannmål och annat också).


Vilka grönsaker och frukter köper vi då?
Jo jag köper citrusfrukt, mest citron till matlagningen, några exotiska frukter (men det är väldigt sällan, kanske nån gång per år bara) som omväxling, ett par bananer, någon färsk bladkrydda när receptet kräver det, inte mycket mer. Sallat äter vi sällan på vintern, det blir mest vid restaurangbesök.

Så, har du plats för 3-400 kvm odling kan du odla - mycket!

God odling!

AnetteKommentarer

Det ser helt underbart ut i din matkällare och de övriga platser där du förvarar din skörd, men just matkällaren är en fröjd för ögat :) Det har dock inte hamnat där av sig själv, det ligger ju en hel del jobb bakom. Beundransvärt Anette! Intressant att få en liten uppfattning om hur mycket din/er trädgård faktiskt levererar :)Kram/Monne
Wow!Dina bilder får mig nästan andlös.. Jag är så imponerad av er ork.Jag önskar att jag gjorde en liten del av allt ni gör men så är det inte men jag har en ambition var år att odla och skörda lite mer var år och nu blev suget än mer starkare.
Tack för ett inspirerande inlägg !:)
Unknown sa…
Håller med tidigare talarna. Mycket beundran och respekt till dig och Stefan!
/Henrik :)
Unknown sa…
Tack för att du delar med dig :) Blir så inspirerad och taggad på att odla mer och att fortsätta, trots bakslag . Det svåra är att beräkna vad man själv gör av med under ett år i konserver ,inläggningar m.m. Känner att där är massor att lära och fundera ut hur man bäst tar hand om skörden som passar ens egen familj. Ska försöka leta upp dessa lådor du har i frysen och införa detta system i vår egen frys, som just nu är i ett stort behov av sortering ;)
Gott jobbat ! // Annie
Lotta sa…
Oj vad imponerad jag blir! och taggad! Har för första gången en trädgård - detta är min förebild!
Tack för resan i din matkällare, verklig livskvalité. Sedan är ju dina produkter (känns som fel ord) av bästa kvalité, utan tillsatser och fusk.
Unknown sa…
Vad är pommeau som du gjort?
Urstarka Jag sa…
Stor inspirationskälla!
Jag har ägnat dagen åt att rita och planera till nästa säsong. Och så kunde jag inte låta bli att gå ut och gräva lite nya blivande odlingar också��
Boäng sa…
Tack alla för era kommentarer! Jag kom på att jag faktiskt aldrig ens hade summerat själv vad odlingarna ger. Det rullar liksom bara på.
Och Annie, jag hoppas ni får upp växthuset igen, säg till om ni behöver fler händer den dagen.
Tack Lotta, Henrik, Sylvia, Monne, Ulf och Urstarka Jag, jag hoppas verkligen att det kan inspirera fler, även om det är mycket arbete bakom också. Roligt arbete är ju ok, eller hur.
Pommeau, det är en blandning av färsk äppelmust och Calvados (som jag ju inte kan bränna själv utan måste köpa på Systemet). Sök i bloggen så ser du hur jag gör den!

Kram på er allihop.
Nu skall jag fundera på nästa års odlingar!
Anonym sa…
Helt fantastiskt! Bra jobbat, både med odlandet och tillvaratagandet!! :-)
Boäng sa…
Tack Lanthushallet!
Tack för hjälpen Anna. Någon har inte lyckats trots flera försök, så jag ville bara kolla.
Unknown sa…
Här i Norrland har jag alltid basilika i växthuset. Å andra sidan hinner jag få två skördar ur samma plantor, som jag sedan mixar med olivolja och fryser in i istärningskuber. (test från Sony Z3)
Tindrahtösen sa…
Oj, vad inspirerande och imponerande! Fick flera bra tips, det blev så lätt att förstå när du visade med bilder. Tack!

Men hur gör du de där tjusiga etiketterna till burkarna i skafferiet?

Och var hittar du bra inläggningsburkar och flaskor?
Boäng sa…
Tack alla.
Etiketterna görs med vanlig skrivare.
Pappersetiketterna är av fabrikatet Herma (finns andra) och skriver gör jag med datorhjälp, med vanliga skrivprogrammet i Open Office.
Burkarna är från Flaskor&Burkar i Eslöv.

Vilken kraft du är. Otroligt inspirerande!! Världen behöver fler människor som du!!! Jag ska verkligen testa några av dina recept, din oljeinlagda tomater lät gott!!
Boäng sa…
Tack, det receptet är från Camilla Plum ursprungligen. Supergott och enkelt.
mydellabus sa…
😍 Helt fantastiskt!

Populära inlägg