Jordärtskocka eller strävsolros?

Ja, nu är jordärtskockorna klara och jag har börjat skörda och sortera ut utsäde till nästa år.
För ett antal år sedan beställde jag hem nåt som fransmännen kallade Helianti, från den franska fröfirman Baumaux. Det är en släkting till jordärtskockan. Jordärtskocka är arten Helianthus tuberosus, och "Helianti" är Helianthus strumosus, eller strävsolros på svenska.
När de växer ser jag inte någon större skillnad. Samma höga stänglar, samma typ av blad, och de kan blomma om växtsäsongen blir tillräckligt lång.

Men under jorden skiljer de sig lite i utseende.
Strävsolrosen har längre, slankare rötter. Mer lika dahlior. Jordärtskockan har rundare, knöligare.
Det gör att jag föredrar strävsolrosen, den är så mycket lättare att borsta ren, eller skala, om man vill göra det. I smak kan jag inte avgöra vilken som är vilken. De används precis likadant i matlagning också.

Nu har jag upptäckt att det finns ännu fler sorter, av både jordärtskocka och strävsolros, så i år har jag testat några olika.

Här kommer de på bild, med en mycket kort beskrivning, eftersom jag inte vet så mycket om dem ännu. De nya är inte provsmakade än, men jag väntar mig inte kunna känna skillnad på dem.
De nya sorterna är odlade på fjolårskomposten, eftersom jag hade fått slut på plats, och det var nog lite väl torrt där ett tag, och sedan kallt, så knölarna är smala. Gissar att de blir större om de kommer ner i köksträdgårdsjorden.

Först ut är Helianthus strumosus `Lusthof´. Slanka vackra rötter med rosa ton.

Väldigt lik Lusthof är knölarna jag fick från en medlem i Sesam. De hade inget sortnamn utan odlas under artnamnet bara. Fotot ljuger lite med färgåtergivningen, de är identiskt lika Lusthof i färg och form.
Kanske samma sort? Jag får testa att odla dem nära varandra nästa år där jag kan jämföra bladverk och blommor.


Nästa sort är Helianthus tuberosus ´Gigant´.  Alltså en jordärtskocka.
Jag blev förvånad när jag grävde upp den, för den ser mer ut som en strävsolros till formen.
Jag är såpass tveksam att jag skall se om jag kan finna sorten från annan leverantör, för att få den bekräftad bara.

Till sist kommer en närbild på de jag köpte från Frankrike. Här syns tydligt hur långa och raka de är. Mycket lätta att borsta innan tillagning. Den här sorten kommer jag att fortsätta odla, och jag kommer att ta hem fler sorter, både strävsolros och jordärtskocka för jämförelse. 


Här är en till slut en länk till de olika sorters jordärtskocka som finns att köpa från Baumaux. Kanske är det någon mer som är sugen på att testa. Har ni andra sorter? Var köper ni dem?
Kul att få större mångfald även på jordärtskocksfronten :)

God odling!

AnetteKommentarer

Låter ju jättebra med lite längre o slätare skockor, gillar inte att skala de som man köper i butik, för odla dem själv har jag aldrig gjort, kanske jag ska försöka mig på detta när alla våra projekt är klara :) Ha det gott/Monne
Jag är nyfiken på om strävsolros månne är mildare för magen för mig som faktiskt tvingats konstatera att jag inte klarar jordärtskocka? DET hade varit en ännu större fördel än att den är lättskalad, vilket i och för sig inte heller är att förakta :-)
Kram Elin
Anonym sa…
Elin, har du testat att koka dom i ca 10 minuter och sen slå bort kokvattnet innan du kokar klart eller tillagar på annat sätt?
(Jag kan inte kommentera i mobil-varianten av bloggen, nån som vet hur man åtgärdar det?)
Boäng sa…
Hej
Monne-säg till om du vill ha att testa.
Elin- vi har inte märkt någon skillnad för magen, man blir orolig.
Att lägga lite bikarbonat i kokvattnet har jag också hört, men inte testat.
Lanthushållet- har inte kollat själv om jag kan kommentera från mobilen, skall testa.
Karin sa…
Har förstått att det där att inte tåla jordärtskockor (är också drabbad) kan vara ett tecken på obalans i tarmfloran, och att det kan avhjälpas med att äta just jordärtskockor (man matar då de goda bakterierna med fibrer som de gillar, vilket de dåliga bakterierna som ex. älskar snabba kolhydrater inte gillar). Kolla in bloggen Food Pharmacy.
Har börjat tåla dem lite bättre sen jag började äta lite mer enligt deras devis (och äta jordärtskockor lite oftare).
F.ö, hittade jättefina men små franska "jordäsrtkockor" på Konsum häromdagen, alldeles raka och mest lika sparrispotatis i formen. Måste ju vara strävsolrosor, tack för infon!
Ska försöka odla dem (har inget regelrätt land nästa år så det blir lite svårt, men gör ett försök), och lista ut vad det kan vara för sort.
Glad att jag hade läst om dem här förut, annars hade jag trott att Konsum hade blandat ihop dem med nåt helt annat (okänt) :-)

Populära inlägg